Интервју са Маријом Николов, струковним инжењером технологије и технологом за воћарство у компанији „Будимка“

Интервју са Маријом Николов, струковним инжењером технологије и технологом за воћарство у компанији „Будимка“

 

Да је знање кључ успеха, а посвећеност и љубав према послу којим се бавите основ задовољства, потврђује прича наше ученице Марије Николов која је дипломирала на Одсеку Аранђеловац 2020. године на студијском програму Технологија хране и гастрономија.

Одсек: Реци нам нешто више о себи и компанији у којој си запослена?

Пре свега, част ми је да имам прилику да дам интервју за своју Академију и Одсек Аранђеловац.

Дипломирала сам 2020. године, у септембру месецу, као први студент своје групе на смеру Технологија хране и гастрономија. Рођена сам у Крагујевцу, а своју пословну каријеру сам почела да градим у Пожеги пре три месеца, где сада живим и радим.

Тренутно сам запослена у фабрици прехрамбене индустрије „Будимка“ као технолог за воћарство. Будимка има дугу традицију са једним прекидом рада, али је сада симбол опоравка и развоја. Можда се моја генерација и ја не сећамо чувених Будимкиних производа, али верујем да су наши професори одрасли уз њих. То су чувена мешана мармелада и сок од јабуке, који ће се у скоријој будућности опет наћи на рафовима наших супермаркета.

Одсек: Колико ти знање које си стекла на студијама користи на позицији на којој си тренутно запослена?

Пре свега морам рећи да се овај посао не може радити без воље и великог знања, како теоријског, тако и практичног. Академију и студијски програм сам уписала из чисте љубави према храни и жељи да учим како се организује и реализује производња хране, као и која је улога технолога и гастронома у том процесу. Увек сам себе замишљала у великом колективу, белом мантилу и послу пуном изазова, баш као што сада мој посао и изгледа. Имам велику част да учим од четири технолога који свој дуги радни век проводе у Будимци. Имала сам ту могућност да учествујем у реализацији како припреме тако и одбране међународног признатог стандарда IFS-a и увођењу HACCP-a. По речима колегинице, инжењера организационих наука, знање, иницијатива и заинтересованост које сам исказала и у периоду имплементације и у поступку одбране кључно су мерило за разумевање самих захтева стандарда и значаја њиховог уграђивања у целокупан систем.

Посао је врло одговоран, јер се налази у најзначајнијим производном сектору. Знање које сам стекла у току студија ми пуно користи. Ово је посао који се стално учи и колико год ми то знали теоријски, пракса је најважнија. Управо је пракса била веома заступљена на нашем студијском програму. Стручне посете компанијама за производњу хране и пића биле су редовно организоване, са ментором који нам је објашњавао технолошке и производне процесе. Када сам почела да радим, већину ствари коју смо учили на Академији могла сам одмах примењивати.

 

Одсек: Шта би поручила онима који тренутно студирају или се спремају да закораче у свет високог образовања, на шта треба да посебно обрате пажњу?

Сваки предмет у току студија има своју тежину и верујте ми да сваки појединачно значи, јер не знамо у којој ћемо се компанији у будућности наћи, и на којој позицији. Технолошке предмете сам углавном слушала код проф. Марице Илић – Стаменковић, како смо је ми звали – учитељица Марица, а овом приликом јој се захваљујем на богатом знању које нам је пренела и на посвећености сваком појединачном студенту. И сви остали професори су нам увек били доступни, спремни да нас саслушају и посаветују.

Струковне студије свакоме нуде шансу да стекне довољно теоријског знања, али пре свега неопходну праксу и вештине које одмах по завршетку студија можете примењивати. Када одете на разговор на посао и видите да све што траже од вас  знате јер сте учили на Академији, онда вам је јасно да сте донели праву одлуку када сте се определили за струковне студије и Одсек Аранђеловац.

Одсек: Да ли си остала у контакту са колегама и професорима са студија?

Остала сам у контакту са својим колегама. То је била мала, али одабрана група. Сви смо ми пријатељи и након завршетка студија и тако ће и остати. Студије сам наставила на Одсеку Аранђеловац на мастер струковним студијама, тако да сам и даље у контакту са професорима.

Одсек: Који би био твој савет садашњим и будућим студентима?

Сутра кад устанете раном зором, кренете на посао који волите и када са тог истог посла изађете са осмехом, знајте да сте донели праву одлуку о вашој каријери и установи у којој ћете стицати знање и вештине. Будите поносни на оно што учите. Оставите траг у Академији. „Отимајте“ знање од професора, јер вам они могу пренети прегршт савременог искуства, вештина и знања које ће вам бити од великог значаја када започнете професионалну каријеру. Нека професори сутра причају о вама са осмехом. Будући студенти нека добро размисле чиме желе да се баве у будућности. Будите самостални у овој одлуци, а ја знам да ће сваки професор и асистент наћи време за разговор и стручну помоћ о тога. Целокупно наставно особље је сваком студенту увек на располагању, пружајући значајну подршку и мотивацију, што је један од кључних критеријума када доносите одлуку где наставити образовни развој.”

 

Одсек: Шта би истакла као највећу предност студирања на Одсеку Аранђеловац?

Највећа предност Одсека Аранђеловац јесте посвећеност сваког професора и асистента. Лично никада нисам доживела непријатност од њих. Увек су имали времена и разумевања за све, док то на другим образованим установама и није случај. Они су нам пружили и стручно знање и практично искуство, али су нас научили да будемо и добри људи. Додатна предност је свакако и студирање на буџету.