Процес пријаве испита се састоји од две основне активности: уплате средстава и пријаве коришћењем електронског система за пријаву испита. За сваку од активности и за сваки испитни рок биће дефинисани посебни термини за реализацију којих је потребно придржавати се.

У наставку следи упутство.

Пријава на портал


Да бисте се пријавили на систем за пријаву испита потребно је да у предвиђена поља на адреси портала http://vtsss.rs унесете Број индекса и лозинку

Број индекса


Формат броја индекса за студенте који су уписани у школској 2017/2018. години гласи:

за Информационе технологије IT-1/2017
за Менаџмент у туризму и угоститељству M-1/2017
за Заштиту животне и радне средине Z-1/2017
за Примењену економију и предузетништво E-1/2017
за Технологију хране и гастрономије G-1/2017
и за Дизајн D-1/2017

Ознака студијског програма уноси се у латиничном писму.

Лозинка


Приликом првог пријављивања, корисник као лозинку уноси сопствени јединствени матични број (ЈМБГ). Изостављање било које вредности или уношење погрешне вредности доводи до појаве грешке која ће бити исписана на екрану након притиска на дугме Улогуј се.
Уколико и након уноса ЈМБГ систем показује грешку, потребно је да контактирате особље студентске службе како би решили проблем.

Након што се пријавите, препоручује се измена лозинке кликом на ставку менија Измена лозинке ради веће заштите студента у раду са апликацијом. Потребно је унети стару лозинку, а затим нову лозинку која мора поседовати минимално 6 карактера. Приликом свих наредних пријава на систем корисник ће користити нову лозинку те ју је потребно запамтити.

Уплата испита


Располагање потребним средствима на сопственом рачуну у систему Поступак пријаве испита захтева поседовање новца на рачуну студента. Почетно стање рачуна износи 0.00 дин. па је неопходно допунити рачун. Пример персонализоване уплатнице можете наћи кликом на Уплатница, где добијате исправно попуњену уплатницу, коју можете одштампати кликом на дугме Одштампај уплатницу, или преписати податке са уплатнице и ручно попунити уплатницу која се добија у банци са приказаним подацима.

Сваки студент поседује сопствени јединствени позив на број који ће користити приликом вршења сваке следеће уплате ради пријаве испита, и обавезно је исправно попунити ово поље приликом попуњавања уплатнице. Изостављање било које вредности, или попуњавање уплатнице на други начин од приказаног, може проузроковати да уплаћен новац не буде евидентиран. Уплата се врши искључиво у периоду наведеном од стране Студентске службе и та информација ће бити правовремено истакнута на сајту школе пре сваког испитног рока. Новац је могуће уплатити у било којој банци или пошти а доказ о уплати је обавезно сачувати.

 

Пријава испита


Период када се врши пријављивање испита не поклапа се са периодом у којем се студенту омогућава пријава испита на систему, те је потребно стриктно се придржавати дефинисаних рокова за уплату средстава и за пријаву испита. До непоклапања терминских периода долази услед потребе за салдирањем рачуна са банкама у којима се врше уплате. Пријава испита се врши кликом на опцију Пријава испита. У периоду када је омогућена пријава испита, студенту ће бити излистан списак свих предмета које може да пријави заједно са свим подацима о испиту (назив предмета, ЕСПБ бодова, датум и време полагања).

Пријава испита

Студент бира један или више испита које жели да пријави означавањем поља у колони За пријаву. Могуће је означити и пријавити све испите одједном или то радити појединачно. Након избора испита које желите да пријавите, притиском на дугме Пријави испите проверава се да ли имате довољно новца на рачуну и уколико је тај услов испуњен испити ће бити пријављени. У случају да не поседујете довољно новца на рачуну приказаће се следећа порука о грешци.

Након успешне пријаве, смањује се стање на рачуну укупно за износ који је једнак производу цене пријаве и броја пријављених испита у свакој трансакцији.

Пријављене испите можете погледати притиском на Пријављени испити. Сав непотрошен новац са рачуна остаје на располагању и може се користити у наредним испитним роковима за пријаву испита.

Контакт особа којој је потребно обратити се уколико имате недоумице у вези са радом система, или уколико наиђете на проблем у току рада са системом је Немања Марковић (nemanja.markovic@vsar.edu.rs).