Едукативно предавање о “Шимшир пламенцу”

У просторијама Високе школе струковних студија у Аранђеловцу под покровитељством Министарства за заштиту животне средине, у организацији ЈКП “Зеленило” из Аранђеловца, одржано је предавање о ширењу инвазивне врсте “шимшировог пламенца” и мерама заштите засада ове зимзелене, украсне, дрвенасте биљке. Предавању, које је одржала професор Милка Главендекић са Шумарског факултета у

Start

17. новембар 2017. - 00:00

End

У просторијама Високе школе струковних студија у Аранђеловцу под покровитељством Министарства за заштиту животне средине, у организацији ЈКП “Зеленило” из Аранђеловца, одржано је предавање о ширењу инвазивне врсте “шимшировог пламенца” и мерама заштите засада ове зимзелене, украсне, дрвенасте биљке.

Предавању, које је одржала професор Милка Главендекић са Шумарског факултета у Београду, присуствовали су и студенти студијског програма Заштита животне средине и наставници Високе школе струковних студија у Аранђеловцу.

На предавању је било речи о пореклу “Шимшировог пламенца”, његовој инвазивности, ширењу у Европи, појави и праћењу у Србији, као и о најновијим методама заштите.

Професор Милка Главендерић пренела је сазнања до којих је дошло Министарство пољопривреде, нагласивши да “Шимширов пламенац” изазива како економске тако и еколошке штете, јер се врло брзо размножава.

Међутим, Управа за заштиту биља, 2015. године постигла је успех у детектовању штеточине која спада у једног од 4 најопаснија лептира чије је порекло из Кине, Јапана и Кореје, а у нашу земљу стигла је са другим садним материјалом који се увози.