Стручна посета Петници и Ваљеву

У оквиру стручног излета и једног вида практичне наставе, студенти ВШАР посетили су Истраживачку станицу “Петница” у Петници надомак Ваљева, где су се, у складу са студијским програмом који изучавају, имали могућност упознавања са интердисциплинарним приступом у друштвеним наукама и основама теоријске парадигме; факторима успешног образовања, конгитивним развојем и социјалном

Start

20. јун 2018. - 00:00

End

У оквиру стручног излета и једног вида практичне наставе, студенти ВШАР посетили су Истраживачку станицу “Петница” у Петници надомак Ваљева, где су се, у складу са студијским програмом који изучавају, имали могућност упознавања са интердисциплинарним приступом у друштвеним наукама и основама теоријске парадигме; факторима успешног образовања, конгитивним развојем и социјалном психологијом, Светом хемије и савременим истраживањима у хемији, применом рачунара у хемијским истраживањима, Математичким анализама, Статистиком, Развојем и изумирањем живог света, Роботиком и применом вештачке интелигенције и неуронских мрежа, Архитектуром рачунара; Дизајном за стварни свет: уметност, култура, тржиште, економија.

Иако је највећи број петничких курсева, кампова или семинара дизајниран за средњошколце, постоји и доста активности које су намењене наставницима и студентима. Сваке године преко 2000 ученика из Србије и из многих других земаља учествује на око 120 разноврсних програма у Петници.

Ова установа је стекла велики углед захваљујући иновативним методама рада, као и због изванредних резултата у откривању младих талената и подршци њиховом квалитетнијем образовању и развоју у дисциплинама природних, друштвених и техничких наука.

Такође, на 7. км од Ваљева, у Петници, у природном амбијенту и еколошком окружењу на 180 m надморске висине, налази се и компанија “Вујић Ваљево”, коју су у оквиру стручне посете обишли студенти a која се бави флаширањем природне изворске воде за пиће.

Ова фабрика ради на високом техничком и технолошком нивоу, са најсевременијом опремом, тако да се од pet гранулата производе предформе а затим дувају боце за флаширање воде. Од 2004. године, Компанија послује у складу са Међународним стандардима ISO 9001 и ISO 14000, као и HACCP и HALLAL стандардима.

Овога пута освајање Црног врха је изостало због неповољних временских прилика, а студенти су до краја посете и излета уживали у чарима хотела “Дивчибаре” на Дивчибарама.