СТУДЕНТИ СТУДИЈСКОГ ПРОГРАМА ИТ У ПОСЕТИ ПРЕСТИЖНИМ КОМПАНИЈАМА У БЕОГРАДУ

У петак 16. новембра, студенти прве године студијског програма ИТ посетили су три београдске компаније. “Source Fabric” (sourcefabric.org) је српска компанија која има испоставе у Прагу, Берлину и Торонту која  креира софтвер отвореног кода за новинске агенције широм света. Студенти су, током непосредног разговора, од програмера и дизајнера сазнали које

Start

End

20. новембар 2018. - 00:00

У петак 16. новембра, студенти прве године студијског програма ИТ посетили су три београдске компаније.

“Source Fabric” (sourcefabric.org) је српска компанија која има испоставе у Прагу, Берлину и Торонту која  креира софтвер отвореног кода за новинске агенције широм света. Студенти су, током непосредног разговора, од програмера и дизајнера сазнали које модерне алате користе у свом раду, и видели су како клијенти конкретно користе софтвер који компанија производи.

Једна од пет највећих софтверских компанија у Србији са преко 200 програмера, а уједно друга компанија коју су студенти ВШАР обишли је “IGT” (igt.rs). Наиме, компанија је испостава истоимене међународне корпорације присутне широм света (igt.com), чија је основна делатност израда софтвера за индустрију забаве (на првом месту лутрија и игре). Генерални директор компаније у којој већ ради неколико бивших и садашњих студената наше школе, Дејан Весић, студентима је представио компанију, њене производе, клијенте, пословну филозофију, алате који се у раду користе, као и то за каквим профилима запослених компанија тренутно има потребу. У оквиру друге презентације, г. Весић је студентима одржао предавање на тему шта данас тачно значи бити програмер, које вештине се од модерног програмера траже, као и на који начин студенти могу да стекну  те вештине, како би одмах по завршетку студија били кокурентни на тржишту рада у ИТ домену. Посета компанији завршена је обиласком просторија, разговорима са програмерима, и демонстрацијом уређаја за коцкање и клађење које компанија израђује.

Компанију старт-ап “Noix” основала су тројица заљубљеника у рачунарски хардвер и софтвер, а један од њих је Богдан Вуковић, студент ВШАР. Компанија је направила прототип електричног чамца намењеног за превоз опасних терета, за који је добила грант Уједињених Нација. Ова компанија има седиште у новом Научно-технолошком парку на Звездари (ntpark.rs), ултрамодерном амбијенту који пружа максималне могућности младим компанијама да започну своје пословање.