Археолошко истраживање

Студенти одсека Аранђеловац у дугогодишњој сарадњи са  Народни музеј Аранђеловац учествују у археолошким истраживањима и конзервацији откривених локалитета али и фигурина, накита, посуђа итд. Најзначајније откриће до сада су свакако локалитет Дворине и откриће остатака монументалне средњовековне цркве из доба Немањића, који је  проглашен  за најбоље оцењен археолошки пројекат за 2019.

Start

27. мај 2016. - 00:00

End

Студенти одсека Аранђеловац у дугогодишњој сарадњи са  Народни музеј Аранђеловац учествују у археолошким истраживањима и конзервацији откривених локалитета али и фигурина, накита, посуђа итд.

Најзначајније откриће до сада су свакако локалитет Дворине и откриће остатака монументалне средњовековне цркве из доба Немањића, који је  проглашен  за најбоље оцењен археолошки пројекат за 2019. годину у Републици Србији на конкурсу за културно наслеђе Министарства културе и информисања.

Други локалитет на којем студенти узимају своје учешће јесте локалитет Дизаљка у Липовцу,  где се налазе остаци великог неолитског насеља винчанске културе старог око 6.500 година. Током актуелног истраживања пронађени су остаци неолитских кућа и карактеристични предмети за ову епоху: керамичке посуде, антропоморфне и зооморфне фигурине, камене секире и сечива итд…

Трећи локалитет Манастирина у селу Босута, где су пронађени остаци манастирских објеката који су окруживали средњевековну цркву у новији време посвећеној светом Илији.