Интервју са студентом Јеленом Продановић, Туристичка организација Аранђеловац

Интервју са студентом Јеленом Продановић, Туристичка организација Аранђеловац

 

Јелена Продановић, струковни менаџер у туризму и угоститељству, једна је од успешних студенткиња Академије Шумадија, одсека Аранђеловац која је своје звање и стечено искуство стицала током година студирања и успела да крунише, тако што је постала део тима, запосливши се у Туристичкој организацији града под Букуљом, места у којем је рођена. Свој нескривени таленат уз жељу да  љубав према туризму и путовањима, као и дугогодишње учествовање на Сајму туризма у Београду и остале пројекте у сарадњи ТО Аранђеловац и Одсека Аранђеловац, омогућили су јој место да директно утиче на побољшање квалитета пружања услуга свима који посете Аранђеловац и у њега се поново, с разлогом,  врате.

АСССШ – одсек Аранђеловац: Јелена, како би представила себе у кратким цртама?

Јелена: Рођена сам у Аранђеловцу, месту одакле су и моји корени и могу слободно да кажем, поносна сам што живим у граду којем је, без лажне скромности, све дато. Мислим на природна богатства, људе, културне, уметничке, спортске и све друге садржаје… Управо зато с поносом могу да истакнем да сам запослена у Информативном центру ТО Аранђеловац, као неко ко остварује непосредни контакт са људима који воле овај град и знају његову вредност те су у њему и остали, као и са онима који у град под Букуљом долазе, а овај град им, уз нашу помоћ који презентујемо Аранђеловац у свом најлепшем светлу, даје разлоге да му се радо врате. Средњошколско образовање сам стекла у Гимназији „Милош Савковић“, након чега сам, у часу када је требало пронаћи себе или схватити да нешто није за мене, одабрала пут који ми је донео само лепе, конкретне и ствари које се данас могу употребити, дакле, уписала сам Високу школу струковних студија Аранђеловац, студијски програм Менаџмент у туризму и угоститељству.

 

АСССШ – одсек Аранђеловац: Аранђеловац је имао централно место на мапи туристичких центара Србије. Како би данас, када си део тима ТО Аранђеловац описала Установу за коју радиш и посао којиим се бавиш.

Јелена: Туристичка организација Аранђеловац је данас институција у којој је здовољство радити и усавршавати се јер представља спој младости и искуства у правом значењу. Младост, ентузијазам, енергија и стручност потпомогнути искуством резултирали су све већој видљивости Аранђеловца на туристичкој мапи Србије. Ево, поново ћу се вратити на почетак, где сам у уводно делу рекла оно што мислим, а то је, да је Аранђеловац место коме је све дато, и то заиста мислим. Овај град је средиште многих дешавања, наша природна богатства и све благодети којима смо обдарени налазе се овде. Мени је поверено да све то што имамо презентујем на најлепши начин, да оно изворно приближим сваком ко одабере Аранђеловац да га посети и у њему ужива. Мој посао јесте да туристичку традицију дугу два века, коју прожимају изузетне природне вредности, лековита вода, културни, уметнички и сви други садржаји, презентујем посетиоцима у виду јединственог туристичког производа дестинације.

АСССШ – одсек Аранђеловац: Колико је стечено знање у одсеку Аранђеловац могло да буде од користи на позицији на којој си сада запослена?

Јелена: И више него што сам очекивала. Током студирања, ви имате могућност да учите нешто што је шаролико, занимљиво и пријемчиво а можете га употребити као инстант верзију у животу, дакле, тренутно, док траје борба за испитне бодове и што бољу оцену. Ја сам уживала у иновирању свега што сам кроз живот знала, из многих предмета сам стекла разноврсна знања и вештине које сада могу да применим, само када се сетим сада са ове временске инстанце, сви ти маркетинг планови, пројектни радови, валоризације туристичких локалитета, управљање дестинацијом… 😊 (смех) . Примера ради, из предмета који су стручни и односе се управо на туризам и менаџмент односно организацију, увек сам се опредељивала да обрадим неку од тема/понуда савремених тенденција у туризму. У непосредном контакту с људима користим управо практичну наставу, стручну праксу кроз коју смо прошли, тако да могу да закључим да сам студирањем научила много о ономе што ми имамо и што само треба да искористимо на прави начин, у правом смеру, те ми је зато још драже што у свом граду могу да учествујем у његовој афирмацији.

 

АСССШ – одсек Аранђеловац: Коју поруку можеш да пошаљеш онима који тренутно студирају, шта је најважније а на шта треба посебно да обрате пажњу?

Јелена: Школовање јесте и оцењивање, јесте борба за бодове па и највишу оцену, по томе некако сви знамо где смо на лествици успешности у образовању, ако пре свега знамо зашто смо одабрали да се едукујемо ту где јесмо. Ипак, знање које понесеш са собом након завршетка, твоје је лично богатство које ћеш потрошити на праву ствар или ствари и једино оружје у савремном свету које нам нико не може одузети. Акценат бих свакако ставила на стручну праксу за коју тврдим да је организована боље од многих, можда на име јачих институција, а то тек сада видим када разговарам са колегама из разних сфера туризма и угоститељства. Док траје школовање сви ми долазимо у фазе када се питамо да ли треба остати или одустати, када одређујемо чиме желимо да се бавимо у будућности. Све оно што се понекад учини „непотребним“, „досадним“, „претешким“, може баш имати пресудан значај у моментима када почнете да радите посао који волите.

АСССШ – одсек Аранђеловац : Да ли си остала у контакту са колегама и професорима са студија?

Јелена: Можда ће звучати „намештено“ али, студијски програм   Менаџмент у туризму и угоститељству јесте управо такав, да све и да не желиш да будеш део тима, постанеш његова битна карика, и колико год да се ланац окреће ти си увек у њему. Дакле, слагали смо се, помагали једни другима, били ту једни за друге тада па и сада, а са многима сам остала у контакту. Са професорима, такође, то су пре свега млади људи које када сретнете било где имате утисак да су то ваше колеге, иако су неки били с разлогом ауторитативни. Канцеларија за каријерно вођење и саветовање у оквиру Одсека је пун погодак, много су ми помогли по завршетку школовања а проверено знам и доста мојих колега такође.

 

АСССШ – одсек Аранђеловац: Савет за генерације студената који долазе и онима који су сада студенти одсека Аранђеловац.

Јелена: Не одустајте од сопственог образовања, „крадите“ знање од оних који раде са вама и који вас усмеравају, а неће вас „казнити“ зато што од њих узимате. Искористите своје интелектуалне и комуникацијске вештине, обликујте себе на својствен начин, али послушајте савете искусних. И на послетку, Верујте у себе. Ово се нарочито односи на девојке, јер су оне посвећеније послу, изборите своје место у пословном свету.

АСССШ – одсек Аранђеловац: Која је највећа предност студирања у одсеку Аранђеловац

Јелена: Можда та што вам се ни једног тренутка не учини да нисте део тима, што се осећате као да сте међу својима, само је питање часа када ћете стићи до циља до којег сте имали подршку професора. Занимљиво је и то, а тиме ћу завршити, да сваки професор, чак иако не предаје тај предмет за који му се, онако случајно обратите, уме да вас упути, да вам да потребне информације, усмери вас на која врата да покуцате… Мислим да су студенти који упишу Академију Шумадија, одсек Аранђеловац на добитку, никако не могу да изгубе, а само у једном часу схватите да ништа не морате већ просто желите и драго вам је што сте ту.