Интервју са Маријом Лекић и Биљаном Вујановић студентима Академије струковних студија Шумадија одсека у Аранђеловцу

Интервју са Маријом Лекић и Биљаном Вујановић студентима Академије струковних студија Шумадија одсека у Аранђеловцу

Интервју са Маријом Лекић

Марија Лекић има 23 године и студент је завршне године Академије струковних студија  Шумадија, одсека у Аранђеловцу. Приликом завршетка средње школе, размишљала је о томе где види себе, шта је то у чему је најбоља, те је тако одлучила да уписе Академију, смер Примењена економија и предузетништво. Себе је највише видела у овој области у шта је данас потпуно сигурна да је направила добар корак. У прилог томе сведочи и чињеница да је Марија студент завршне године Академије, а да је већ сада почела да ради, захваљујући изузетно успешној и плодотворној сарадњи одсека Аранђеловац, са привредом.

АССС: Реци нам несто о свом почетку студирања?
Марија: Имала сам велику жељу да успем и да остварим свој циљ, а то је, да будем економиста, а сада сам на пута да то и остварим. Особа сам која је на почетку школовања размишљала само о завршетку основних студија, али сада сам сигурна да желим завршити и Mастер студије. Академија је испунила сва моја очекивања, чак и више, a самим тим, када бих вратила време поново бих уписала ову школу.

 

АССС: Колико су професори задовољили твоја очекивања, у смислу образовања, стицања знања, доступности?
Марија: Приликом школовања, поред добро стеченог знања, управо бих истакла  и стручни део Академија, а то су професори и асистенти који су се заиста трудили да нам на најбољи начин приближе материју и добро нас подуче њоме. Поред предавања, школа нам је омогућила и одлазак на стручну праксу, излете и екскурзије. Велика предност Академије јесте та што сарађује са великим фирмама и хотелима, и самим тим омогућава својим студентима запошљавање и стицање радног искуства у својој струци.

 

АССС: Ти си једна од студенткиња која се издвојила квалитетом, самим тим што још увек студираш а запослили су те у престижној компанији ТРИО?
Марија: Управо тако, студент сам којег је школа запослила у компанији ТРИО, и јако сам захвална Одсеку Аранђеловац сто ме је подржала и омогућила брз почетак стицања радног искуства. Мишљења сам да је ово јако битна ставка за сваку школу, јер је само запошљавање после завршетка студија, јако тешко.
АССС: Из перспективе готово свршеног студента, која је порука за све који студирају Академију?
Марија: Судирање није лако, чак се пут до успеха којим тежите када тек уписујете факултете чини јако далеким, али иза сваког успеха лежи упорност, истрајност, воља и жеља.

 

АССС: Какво је твоје искуство и мишљење о студирању?
Марија: Студирање вам доноси упознавање нових људи, проширење сопстеног спектра знања и начин размишљања, не само о томе о чему учите, већ и о животу након школовања, о доношењу важних одлука у вашим животима.

 

АССС: Коју поруку би послала онима који ће одабрати студије у Аранђеловцу, на Академији Шумадија?
Марија: Будућим студентима бих препоручила да упишу Академију струковних студија, јер уз добар тимски рад стичу велико знање на основу којих их школа препоручује великим компанијама где им се отварају врата за бољи успех у својој каријери.

Интервју са Биљаном Вујановић

Двадесет четворогодишња Биљана Вујановић, свршени је студент Академије Шумадија, одсека Аранђеловац, на студијском програму ИТ. Она је, такође, захваљујући успешној сарадњи одсека Аранђеловац са привредним субјектима у граду а и ван Аранђеловца, одмах након дипломирања нашла посао. Тренутно ради у компанији ТРИО.

АССШ, одсек Аранђеловац: Како бисте сада, из перспективе Струковног информатичара и особе која је након дипломирања одмах  почела да ради, описала свој почетак студирања и упис Академије?

Биљана: Чини ми се да тада нисам била свесна колико је то важан корак у животу, кад бираш своје занимање, као и начин на који ћес наставити или ипак прекинути школовање. Академија ми, искрено, није била прва жеља. Нисам успела да упишем Факултет за психологију, а алтернатива ми је био програм ИТ, понајвише због тога што је будућост а самим тим и новац данас у Информационим технологијама. Међутим, ако само финансијски моменат имате за циљ, на погрешном сте путу, јер, мислим да свако мора препознати себе, своје могућности и потребе, јер касније, оним што сами одаберемо требало би да се бавимо читав живот.

 

АССШ, одсек Аранђеловац:  Сада када сте завршили студије и већ радите, какво искуство носите у вези са професорима, њиховом посвећеношћу усмеравању студената, преносењу знања?
Биљана: На Академији смо имали добре професоре који су се трудили да нам приближе градиво колико год било тешко, наравно, уз рад све се лако савлада. Мени је, искрено говорећи, боље лежала област која садржи Маркетинг, Менаџмент и Дизајн, тако да сам себе пронашла у томе, а то су ми, наравно, олакшали предмети у школи на студијском програму који сам похађала, као и посвећеност професора да истрајемо у ономе у чему сам се пронашла, како бих тиме успешно могла да се бавим.

 

АССШ, одсек Аранђеловац: Ниси уписала жељени Факултет, али си завршила одабрани студијски програм и одмах нашла запослење. Дакле, која је предност тога што си уписала Академију, што си остала у Аранђеловцу?
Биљана: Предност Академије је та, што ако се баш не пронађете у смеру који сте уписали, можете променити студијски програм који се у Одсеку реализује, или да пронађете себе у неким од предмета, па касније уз самостални рад прилагодите оно чиме би касније волели да се бавите. Да будем искрена, тек сам се у трећој години определила и пронашла себе.

 

АССШ, одсек Аранђеловац: Колико ти је значила подршка професора током студија и да ли је то што си добила посао готово одмах након завршетка студија, добра пракса успешне сарадње Одсека са привредом и похвалан пример рада Академије?
Биљана: Сваком студенту је потребна подршка, било да студира или кад заврши студије, јер тек онда не зна шта треба да уради, пошто је познато колико је тешко наћи посао после студирања. Обично не радиш у струци. Зато сматрам да је Академија добра прилика, јер осим предмета који су везани за смер, има и предмета који ће те усмерити и ка неким општим стварима, животним. Било би лепо да се што више компанија прикључи сарадњи, макар и у виду праксе за студенте Академије, јер свако стицање знања и вештина је драгоцено, данас то могу рећи.

 

АССШ, одсек Аранђеловац: Твоја порука онима који студирају као и онима који ће тек уписати Академију Шумадија.
Биљана: Цитирала бих Плутарха који је рекао „Ум није суд који треба да се испуни, него ватра која треба да се распламса“ и мислим да је то довољно за поруку