Интервју са Марком Илићем, струковним економистом и First Store Manager-om компаније LC Waikiki

    Да знање и успех иду заједно, по ко зна који пут, потврђује наш саговорник  Марко Илић, струковни економиста који је дипломирао на Одсеку Аранђеловац 2020. године и који ради посао који пре свега воли и који га инспирише да се развија и иде још даље. Одсек: Реци нам

Start

18. фебруар 2021. - 00:00

End

 

 

Да знање и успех иду заједно, по ко зна који пут, потврђује наш саговорник  Марко Илић, струковни економиста који је дипломирао на Одсеку Аранђеловац 2020. године и који ради посао који пре свега воли и који га инспирише да се развија и иде још даље.

Одсек: Реци нам нешто више о себи и компанији у којој си запослен?

Дипломирао сам 2020. године као први студент из своје групе на смеру Примењена економија и предузетништво. Рођен сам у Смедереву, а своју пословну каријеру градио сам у Београду претходних десет година где сам и остао да живим и радим.

Тренутно сам запослен у Турској компанији LC Waikiki која је основана 1988. године. Прва продавница у Србији отворена је у августу 2015. године, a тренутно их бројимо преко 30 у нашој земљи. Од 2019. године придружујем се LCW тиму на позицији  First Store Manager и учествујем у реализацији визије да до 2023. године компанија постане глобални бренд.

Одсек: Колико ти знање које си стекао на студијама користи на позицији на којој си тренутно запослен?

С обизиром да су кључне одговорности мог посла остваривање профита, рационализација трошкова компаније као и регрутација, мотивација и развој запослених кроз свакодневну анализу и организацију рада, знање које сам стекао на Одсеку омогућило ми је да се развијем као менџер и стекнем модерне менаџерске вештине.

Посебно истичем оне које се односе на управљање људским ресурсима, праћење трендова раста, анализу тржишта, систем квалитета. Ради се о практичном знању које су нам професори презентовали на начин да нас оспособе да га можемо примењивати на послу и у пракси. Управо је практичан начин рада и преношења знања један од основних квалитета наставе на Одсеку Аранђеловац.

Одсек: Шта би поручио онима који тренутно студирају или се спремају да закораче у свет високог образовања, на шта треба да посебно обрате пажњу?

Садашњим и будућим студентима бих поручио да остану посвећени и црпе знање од професора, јер знање је моћ. Такође, да искористе вежбе и праксу које Одсек пружа. Да се не устручавају да питају све што их интересује, па чак и она питања која им се чине бесмислена. Посебну предност усавршавања даје буџетско студирање. Заиста, данас привилегија само најбољих појединаца представља модел наставе који је усмерен на оспособљавање студената за будуће изазове на тржишту, као и непосредан однос који наставно особље успоставља са свим студентима.

Професори и асистенти су увек на располагању студентима спремни да саслушају и помогну својим добронамерним сугестијама. И што је још значајније, да од сваког студенте „направе“ стручњака, али и квалитетну личност.

Образовани људи су покретачка снага друштва и предуслов напретка, због тога апелујем на све млађе генерације да остану посвећене константном усавршавању. Одсек Аранђеловац има капацитет да свакоме понуди знање и вештине које гарантују стручан развој и успешну професионалну каријеру.

Одсек: Да ли си остао у контакту са колегама и професорима са студија?

Наравно. Упознао сам дивне људе са којима сам остао у контакту, чак стекао и неке нове пријатеље за цео живот. Период студирања треба искористи како за стручно усавршавање, али и за социјални развој и стицање нових познанстава.

 

 

Одсек: Шта би истакао као највећу предност студирања на Одсеку Аранђеловац?

Дефинитивно бих истакао посвећеност и флексибилност професора на Академији. Никада нисам доживео непријатност, осећао сам се слободним да питам и увек би добио одговор или решење. Такође, истичем и ниво и квалитет практичног знања које ми је од великог значаја за посао којим се бавим.