Интервју са Софијом Кокошар, струковним менаџером у туризму и менаџером рецепцијског пословања у “Stara Planina Resort” д.о.о

Да је знање кључни инструмент успеха и да је радити посао у области која те интересује основ задовољства, у наредним редовима потврђује Софија Кокошар, струковни менаџер у туризму. Одсек: Реци нам нешто више о себи и компанији у којој си запослена? Дипломирала сам 2018. године на смеру Менаџмент у туризму

Start

31. мај 2021. - 00:00

End

Да је знање кључни инструмент успеха и да је радити посао у области која те интересује основ задовољства, у наредним редовима потврђује Софија Кокошар, струковни менаџер у туризму.

Одсек: Реци нам нешто више о себи и компанији у којој си запослена?

Дипломирала сам 2018. године на смеру Менаџмент у туризму и угоститељству. Туризам ме је одувек интересовао, па сам још на почетку средње школе одлучила да је то сектор у којем желим да развијам своју професионалну каријеру. За Одсек Аранђеловац сам чула од својих пријатеља који су такође дипломирали на овој високошколској установи, а препорука пријатеља је увек најсигурнија. Сматрам да је у модерном свету образовање кључ развоја, како сваког појединца, тако и државе и друштва, па је мој главни мото у каријери „перманентно и целоживотно образовање“ у послу којем се бавиш. Своју пословну каријеру почела сам да градим пре годину дана у компанији „Stara Planina Resort” д.о.о. Тренутно сам запослена на позицији менаџера за рецепцијско пословање у једном од објеката који се налазе под власништвом ризорта- хотел Стара планина 4*.

Одсек: Колико ти знање које си стекла на студијама користи на позицији на којој си тренутно запослена?

Знања стечена кроз теоријску и практичну наставу у току студија у великој мери су ми помогла како приликом аплицирања за посао, али идаље у току рада. Када дођете на разговор за посао и знате сваки важан податак о туристичкој дестинацији Стара Планина и њеним потенцијалима, о важећем бизнис плану за развој дестинације, маркетинг стратегији и посебним облицима туризма који су развијени на дестинацији као интегрални туристички производ, одмах се издвајате од остале конкуренције, јер носите значајан део знања са студија. Многобројна учешћа на конгресима и сајмовима, разноразне презентације и излагања су утицале на то да будем сигурнија у комуникацији са људима, што управо сада и јесте једно од мојих примарних задужења.

Одсек: Шта би поручила онима који тренутно студирају или се спремају да закораче у свет високог образовања, на шта треба да посебно обрате пажњу?

Основе струковне студије су одличан основ за даљи развој и напредак, без обзира за који се смер одлучите засигурно ћете изаћи богатији за практично искуство поткрепљено одговарајућим теоријским знањем.На Академија струковних студија се припремате за послове у привреди и пословним системима одмах по завршетку трогодишњег школавања, док су мастер студије прилика да се додатно усавршите. Након основних студија сам била апсолутно спремна за пословне изазовe, а сада планирам да на Одсеку Аранђеловац упишем мастер струковне студије „Туристичко пословање“, иначе једини мастер струковни програм на територији Републике Србије. Јако је важно да се борите за знање, да искористите потенцијале и стручност професора на Одсеку и да се у најбољој мери профилишете као стручњаци у одређеним областима.

Одсек: Да ли си остала у контакту са колегама и професорима са студија?

Колеге и професоре са студија пре свега поштујеми сматрам да се ради о изузетно квалитетним људима. С обзиром на то да смо били не тако велика група, са већином њих сам и даље у контакту. Када нам пословне приликедозволе, виђамо се, дружимо, присећамо упечатљивих дешавања са студија.

Одсек: Који би био твој савет садашњим и будућим студентима?

Први савет је да оцена није мерило знања и да се не треба оптерећивати тиме. Јако је важно да редовно пратите предавања и вежбе, да се укључујете у дискусије и пројектне задатке, јер тако развијате себе, као стручну и комуникативну особу. Свака понуда за сајмове, презентације, семинаре и конференције је најбоља шанса да стекнете додатно знање. Не испуштајте ни једну прилику која вам се понуди. И наравно, да бисте стигли до врха, морате кренути са дна. То је најбољи пут за развој каријере.

Одсек: Шта би истакла као највећу предност студирања на Одсеку Аранђеловац?

Оно што је мени лично одговарало је рад у мањим групама, посвећеност професора стручних предмета. Иновативне идеје, укључивање студената од прве године студија у разне наставне и ваннаставне активности, непосредност у раду и прави партнерски однос. Свакако школа за ново време и место где ћете се осећати као део велике породице која има јединствен циљ – образовање младих људи, развој њихових способности и припрема за пословне изазове!