Стручно усавршавање у иностранству током студија и радно ангажовање након студија у Високој школи у Аранђеловцу

У оквиру програма стручног усавршавања у иностранству, који студентима и дипломцима пружа прилику за професионално искуство и лични развој у мултикултуралном окружењу, сваке године у склопу “The Westin Dragonara Resort Malta”, где ВШАР посредује између хотела и студента, организује се извођење вишемесечне стручне праксе за одабране студенте студијског програма Менаџмент

Start

18. март 2019. - 00:00

End

У оквиру програма стручног усавршавања у иностранству, који студентима и дипломцима пружа прилику за професионално искуство и лични развој у мултикултуралном окружењу, сваке године у склопу “The Westin Dragonara Resort Malta”, где ВШАР посредује између хотела и студента, организује се извођење вишемесечне стручне праксе за одабране студенте студијског програма Менаџмент у туризму и угоститељству Високе школе струковних студија у Арађеловцу. The Westin Dragonara Resort Malta нуди програм стручног усавршавања који траје 5 до 6 месеци у периоду мај – септембар/октобар, а прошле године у програму стручног усавршавања била је и Марина Шљивић, сада струковни Менаџер у туризму и угоститељству која је добила позив да и ове године иде на Малту.

 1. И ове године пред летњу сезону уследио је позив са Малте, где сте боравили у оквиру студентског усавршавања прошле године? Шта за вас то значи сада када сте богатији искуством стеченим претходног лета?
  Да, добили смо позив да поново дођемо на Малту и да радимо у истом хотелу у ком смо обављали стручну праксу. За мене лично, овај поновни позив представља, пре свега, велико поштовање труда и залагања које смо се максимално трудили да покажемо, а, такође, и прилику да проширим претходно стечено  знање од прошле године. Свакако, то је и изврсна прилика и исказивање других вештина које, можда, нису изашле на видело током прошлогодишњег боравка.
 2. Када говоримо о стручном усавршавању, ви сте били у групи одабраних студента који су имали ту привилегију да прошле године буду изабрани за боравак у престижном хотелу на Малти.
  Управо тако. Била сам део групе од 6 студената који су, након интервјуа са менаџерима хотела на Малти, били изабрани да оду на стручно усавршавање у хотел „Westin dragonara“ . Лично, имала сам велику трему пред интервју зато што се пријавило доста студената који су, пре свега, имали висок ниво знања енглеског, а поред тога, и више радног искуства, тако да сам била заиста одушевљена  када сам сазнала да сам прошла.
 3. Како је изгледао један радни дан? Које сте послове радили?
  Радни дан је био јако ужурбан и пун обавеза, независно од тога да ли смо радили на догађајима као што су банкети или у лоби бар/ресторану, што је био мој главни департман приликом обављања праксе. Нас петоро смо радили на позицијама F&B сервера, што значи да су нам главне активности биле послуживање хране и пића, док је шеста колегиница радила као Pool Concierge, а њена главна активност је била да гостима поред базена обезбеди све што им је потребно за комплетан угођај.
 4. У односу на оно што сте очекивали, колико је усавршавање на Малти едукативно утицало на студенте, и вас лично?
  Ја лично нисам очекивала да ће ово искуство претерано утицати на мене, али сам се променила за 180 степени. Не само што сам много научила о практичној примени менаџмента, већ сам доста ојачала као личност и научила правила која је неопходно знати да бисте могли да функционишете под притиском и да се изборите са обавезама и задацима које добијате.
 5. Знање које сте понели из Ар да ли је могло бити примењиво у раду тамо?
  Помогло нам је, у смислу да смо имали добру теоријску подлогу за практично знање које сам тамо стекла. Лично, велику захвалност дугујем професорима који су ми пружили теоријско знање о свему што менаџмент у туризму подразумева, али исто тако морам изразити захвалност и менаџерима и супервизорима на Малти који су дали адекватне смернице да стечено знање применим у пракси
 6. После свега, да ли се осећате привилеговано тиме што сте били на Малти?
  Да, осећам се привилеговано зато што се оваква прилика не пружа свакоме и драго ми је што сам добила шансу да доживим нешто ново и проширим видике.
 7. Да ли ћете прихватити позив ове године и у чему би се огледао ваш ангажман овог лета с обзиром на то да сте дипломирали?
  Наравно да ћу прихватити позив, с обзиром на јако позитиван утисак који носим од прошле године. Што се тиче другог дела вашег питања, још увек немам конкретне информације, обзиром да очекујемо уговоре у скоријем периоду, па ћемо самим тим знати и званично које ће бити наше позиције и ангажмани, али оно што је сигурно, јесте да остајемо у F&B сектору.
 8. Да ли бисте препоручили студентима – девојкама посебно, с обзиром на то да је ове године разговор за Малту прошла једна девојка а све друго су мушкарци, да искористе ову јединствену могућност?Да, свакако, мислим да је ово за девојке идеална прилика да покажу, пре свега, своје интелектуалне и комуникацијске вештине, а касније, можда и одређене пословне способности које су одлике квалитетног менаџера. Наравно, то не значи да мушкарци не поседују ове особине, али мислим да су девојке, на неки начин, посвећеније послу и више дају себе зато што им је стало да изборе своје место у пословном свету.