Студенти на свечаном отварању Сајма омладинског предузетништва у Београду

Више од 60 младих предузетника представило је своје идеје на првом Сајму омладинског предузетништва у Београду, који је свечано отворен у среду 13. децембра 2017.године у хотелу “Зира”. Тродневну сајамску свечаност којој су присуствовали студенти Високе школе струковних студија у Аранђеловцу, отворио је председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж, поручивши

Start

14. децембар 2017. - 00:00

End

Више од 60 младих предузетника представило је своје идеје на првом Сајму омладинског предузетништва у Београду, који је свечано отворен у среду 13. децембра 2017.године у хотелу “Зира”.

Тродневну сајамску свечаност којој су присуствовали студенти Високе школе струковних студија у Аранђеловцу, отворио је председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж, поручивши да су “идеје младих рођене у Србији” већ познате широм света – електрични бицикл, паметне браве, дрвени каблови, апликација којом можете пратити пут хране од њиве до трпезе, а да је ПКС од почетка препознала важност омладинског предузетништва и започела нешто што је тада револуционарно названо Караван омладинског предузетништва који је Европска комисија прогласила једним од најбољих пројеката за промоцију младог предузетништва.

Чадеж је подсетио да је после више од годину дана “Караван” обишао 19 градова у Србији, чију обуку је прошло око 4.000 младих који су добили савете како да од идеје дођу до бизниса. Он је најавио је да ће ПКС наставити да помаже младима да дођу до инвеститора, националних и међународних фондова, али и да на адекватним местима аплицирају своје идеје која ће резултирати послом.

Посетиоцима Сајма обратио се и министар Ненад Поповић, који је истакао да је буџетом за 2018. годину издвојено пет пута више средстава за иновације и технолошки развој што је показатељ да је Влада одлучна у намери да подржи развој младог предузетништва, јер, потенцијал сваке земље јесте у њеној младости која је покретачка снага друштва, али и снага економије, привреде, високотехнолошког развоја.

Ненад Поповић најавио је и да ће крајем следеће године у Новом Саду и Нишу бити отворена два савремена технолошка парка, где ће нових 30.000 квадратних метара бити коришћено за иновативне компаније, али и компаније које су већ достигле резултате у технологији. Такође, осим центара као што су Ниш, Нови Сад и Београд, технолошки паркови биће покренути и у осталим градовима у Србији, замишљени као мали центри за технолошки развој, како би млади у свим крајевима наше земље имали исту шансу за технолошки развој и покретање бизниса.

Директор Националне службе за запошљавање Зоран Мартиновић, истакао је да је у Србији 140.000 људи до 30 година тренутно без посла, али да је у односу на прошлу та незапосленост мања за 17 одсто, а да је током 2017. године, 20.000 људи било заинтересовано за покретање приватног бизниса, од чега је 30 одсто млађе од 30 година.

Снежана Клашња, помоћник министра омладине и спорта, истакла је анализу Економског института која је урађена о препрекама на које најчешће наилазе млади предузетници, и додала да се већи део тих препрека тренутно решава у скупштинској процедури. Она је подсетила да је Министарство омладине у последње четири године подржало 136 пројеката који се односе на запошљивост и самозапошљивост младих, додајући да је кроз те пројекте више од 13.600 прошло обуке за повећање компетенција за запошљивост, а око 1000 је нашло посао.

Сајам омладинског предузетништва организован је уз подршку Привредне коморе Србије и Министарстава за иновације и технолошки развој, Омладине и спорта и УСАИД-а и трајаће до петка 15. децембра 2017. Године.