Иновациони пројекат спонзорисан од стране ЕУ – др Мирослав Марковић

Иновациони пројекат спонзорисан од стране ЕУ – др Мирослав Марковић

Прошлог месеца, обрадовала нас је вест да је др Мирослав Марковић, професор струковних студија Академији струковних студија Шумадија, део тима који је  добио финансијска средства за иновациони пројекат у области примене вештачке интелигенције у медицини. Пројекат под називом Klinikal има за циљ креирање напредне мобилне апликације, која се базира на вештачкој интелигенцији и машинском учењу, а која ће олакшати и убрзати сложене, дуготрајне и скупе клиничке студије, то јест,  испитивање деловања нових лекова на пацијенте, а све у циљу добијања дозволе за излазак лека на тржиште.

Уз помоћ апликације, заинтересовани пацијенти (добровољни корисници)  лакше ће имати увид у све расположиве клиничке студије, као и у критеријуме које треба да испуне како би били валидни кандидати за учешће. Они ће, такође, у оквиру исте апликације, моћи  директно да конкуришу за учешће у студији, те тако остваре комуникацију са лекарима који воде студију. 

Наиме, главни разлог што већина нових лекова касни са изласком на тржиште јесте немогућност проналаска пацијената на којима би се изводила одговарајућа клиничка студија. Обавезна последица је и огромно повећање трошкова за испитивање лека. Овај пројекат омогућиће демистификацију и демократизацију учешћа пацијената у клиничким студијама, а све у циљу  здравијег и напреднијег света.

Пројекат финансира Европска Унија, посредством Фонда за иновациону делатност Републике Србије, у оквиру Програма раног развоја. Учешће Фонда износи 80000 ЕУР. Пројекат почиње да се реализује 01.10.2022. године и трајаће годину дана.